Andet spørgsmål er: Hvad skal vi så tilbyde?
I de tre medvirkende klubber bliver der prøvet mange nye ting af. Der er mange oplevelser og erfaringer som bliver formet.
For at starte med det første spørgsmål, var der to workshops som skulle kaste lys over fænomenet "kostpolitik". Der er mange måder at betragte en kostpoltik, men først og fremmeste skal den bekrive den kost som tilbydes i den enkelte klub.Formålet er i høj grad at gøre visioner, krav og holdninger mere synlige og bevistgjorte. Hvad er det vi i klubben gerne vil tilbyde og hvorfor?
En kostpoltik indeholder målsætninger som både er kortsigtede og langsigtede- fælles for dem er at de praksisorienterede og handlingsorienterede.
Således har klubberne debatteret "kostpolitik". Hvad er mellemmåltidets vigtigste opgave var et spørgsmål som blev besvaret med "Skal inddrage børnene i tilberedningen"" Det skal være hurtigt/ nemt/udfordrende at tilberede" "Skal indeholde fuldkorn" Skal indholde mindre fedt og sukker" "Skal være mættende" eller "Rigtig mad".
Dette er eksempler på målsætninger som er praksis- og handlingorienterede og dette er blot udklip af de målsætninger som klubberne bestemte sig for.
Afhængig af klubben var der også ønske om at lave om på betalingssystemet, prisen og indkøb.
Udfra nogle af disse målsætninger er der formuleret et forløbig kostpolik som eks. for Klubben Blåkanten er formuleret således:
Formålet med at formulere en kostpolitik til klubben Blåkanten er at gøre visioner, krav og holdninger til kost mere synlige. Kostpolitikken skal være en hjælp i det daglige praktiske arbejde med at tilberede, planlægge og tilbyde børnene mellemmåltider som er sundere alternativer til slik, sodavand og fastfood. I klubben er der et nuanceret billede på sundhed og sund mad, som ikke fokuserer på forbud, men på at det er en pædagogisk opgave at skabe rammer for at børnene har valgfrihed og får lyst til at vælge sundere alternativer.
I Blåkanten er der en kultur omkring mellemmåltiderne, som i høj grad inddrager børnene i planlægningen, indkøb og tilberedningen. Ligeledes er den sociale relation til pædagogerne udgangspunkt for børnenes deltagelse, og er derfor er rammerne for mellemmåltidet styret af pædagogerne og børnene fra dag til dag. Børnene er med til at planlægge, handle og tilberede mellemåltiderne som kaldes ”frugt” både midt på dagen i dagklub og der tilbydes ligeledes et mellemmåltid om aftenen i aftenklubben.
Dette er et eksempel og klubberne er fuld gang med at prøve Deres "poltikker" af på deres daglige garbejde i klubberne.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar